Collector:


De collector vangt de lichtinstraling op via de glazen vacuümbuizen. Dit is een buis van dubbel glas met in het midden een loze ruimte. Deze ruimte is vacuüm getrokken en daardoor erg goed geïsoleerd. Het grote voordeel hiervan is dat het licht er wel in kan maar de warmte er niet meer uit. Aan de binnenzijde van de vacuümbuizen is een absorptie coating aangebracht met daar achter een flinterdunne koperlaag. De absorptie coating zet het zonlicht om in warmte. Daardoor word de koperlaag opgewarmd welke de warmte afgeeft aan een aluminium warmtegeleiding reflector die op zijn beurt de warmte afgeeft aan de heatpipe.

 

Heatpipe:


De heatpipe is een glazen vacuümbuis en aan de binnenzijde zit  een coating die is gemaakt van koper. De koperen heatpipe is gevuld met een speciale vloeistof welke al verdampt bij lage temperaturen en boven in de condensor weer condenseert. Door deze werking kan een heatpipe bij lage temperaturen al heel snel zijn warmte boven in de condensor afgeven aan de collectorbak.

 

 

Werking geheel:


De collector die op een schuin of plat dak gemonteerd is vangt zonlicht op. Deze zet het zonlicht om in warmte. De warmte verzamelt zich boven in de koperen heatpipe welke in de collectorbak zit. Door deze collectorbak stroomt de warmte overdrachtsvloeistof. De pompgroep pompt de vloeistof rond die dan door de warmtewisselaar in de boiler wordt gepompt. De vloeistof koelt dan af in het koudere water waarna de cyclus weer opnieuw kan beginnen. De speciale warmte overdrachtsvloeistof is ook gelijk een antivries vloeistof die er dus voor zorgt dat het systeem ook vorstbestendig is.

De boiler staat meestal op zolder zo dicht mogelijk bij de naverwarmer. In de meeste gevallen is dit een cv-ketel. Wanneer de temperatuur in de boiler onder de 65°C is, zal de naverwarmer het sanitair water bijverwarmen. Wanneer er geen cv-ketel of naverwarmer aanwezig is kan ook een elektrisch element in de boiler worden gebouwd. Deze zal de boiler dan constant op een ingestelde temperatuur houden zodat de kans op legionella uitsluit.

 

Ruimteverwarming:Bij grotere installaties van 3 of meer collectoren bestaat de mogelijkheid om de zonneboiler te laten helpen uw huis te verwarmen. Dit is alleen mogelijk bij vloerverwarming of lage temperatuur verwarming (LTV). Hoe lager de retourtemperatuur van het verwarmingssysteem des te hoger rendement heeft de zonneboiler. Een zonneboiler kan immers alleen meehelpen wanneer de temperatuur in de boiler hoger is dan de retourtemperatuur van het verwarmingssysteem.